The man who knows no foreign language, knows nothing of his mother.

ITALIAN FOOD/Il cibo italiano (11)



Regional cuisines/La cucina regionale

Campania

Campania extensively produces tomatoes, peppers, spring onions, potatoes, artichokes, fennel, lemons and oranges which all take on the flavor of volcanic soil.
La Campania produce in abbondanza pomodori, peperoni, cipolle, patate, carciofi, finocchi, limoni e arance che prendono tutti i sapori del suolo vulcanico.

The Gulf of Naples offers fish and seafood.
Il Golfo di Napoli offre pesce e frutti di mare.

Campania is one of the largest producers and consumers of pasta in Italy, especially spaghetti.
La Campania è uno dei maggiori produttori e consumatori di pasta in Italia, in particolare spaghetti.

In the regional cuisine, pasta is prepared in various styles that can feature tomato sauce, cheese, clams and shellfish.

Nella cucina regionale la pasta viene preparata in molte maniere che possono essere caratterizzate da salsa di pomodoro, formaggio, vongole e molluschi.



Spaghetti alla puttanesca is a popular dish made with olives, tomatoes, anchovies, capers, chili peppers and garlic.
Gli spaghetti alla puttanesca sono un piatto popolare preparato con olive, pomodori, acciughe, capperi, peperoncino ed aglio.

The region is well-known for also its mozzarella production (especially from the milk of water buffalo) that’s used in variety of dishes, including parmigiana (shallow fried eggplant slices layered with cheese and tomato sauce, then baked).
La regione è molto nota anche per la produzione di mozzarella (in particolare di latte di bufala) che viene usata in svariati piatti, compresa la parmigiana (fette di melanzana leggermente fritte e poste a strati con formaggio e salsa di pomodoro, quindi cotte al forno).

Desserts include struffoli (deep fried balls of dough) ricotta-based pastiera and sfogliatelle, and rum-dipped babà.
I dessert includono gli struffoli (palline di pasta fritte), la pastiera a base di ricotta, le sfogliatelle ed i babà imbevuti nel rum.

Originating in Neapolitan cuisine, pizza has become popular in many parts of the world.
Originaria della cucina napoletana, la pizza è diventata popolare in molte parti del mondo.

Pizza is a thin disc of baked bread pasta typically topped with a tomato sauce, cheese (usually mozzarella) and various toppings depending on the culture. Since the original pizza, several other types of pizzas have evolved.
La pizza è un disco sottile di pasta di pane cotta, tipicamente condita con una salsa di pomodoro, formaggio (di solito mozzarella) e condimenti vari a seconda della cultura. Dalla pizza originale sono derivate parecchie altre varianti.

Since Naples was the capital of the Kingdom of Two Sicilies, its cuisine took much from the culinary traditions of all the Campania region, reaching a balance between dishes based on rural ingredients (pasta, vegetables, cheese) and seafood dishes (fish, crustaceans, mollusks).
Poiché Napoli è stata la capitale del Regno delle Due Sicilie, la sua cucina ha preso molto dalle tradizioni culinarie della regione Campania, raggiungendo un equilibrio tra piatti a base di ingredienti rurali (pasta, verdure, formaggi) e piatti di pesce (pesce, crostacei, molluschi).

A vast variety of recipes is influenced by the local aristocratic cuisine, like timballi and the sartù di riso, pasta or rice dishes with very elaborate preparation, while the dishes coming from the popular traditions contain poor but nutritionally healthy ingredients, like pasta with beans and other pasta dishes with vegetables.
Una grande varietà di ricette è influenzata dalla cucina aristocratica locale, come i timballi e i sartù di riso, pasta o riso con preparazioni molto elaborate, mentre i piatti provenienti dalle tradizioni popolari contengono ingredienti poveri ma nutrienti, come la pasta con fagioli e altri piatti di pasta con verdure.

Famous regional wines are Greco di Tufo and Taurasi.
Famosi vini locali sono il Greco di Tufo ed il Taurasi.

Puglia

Puglia is a massive food producer: major production includes wheat, tomatoes, zucchini, broccoli, bell peppers, potatoes, spinach, eggplants, cauliflower, fennel, endive, chickpeas, lentils, beans and cheese (like the traditional caciocavallo cheese).
La Puglia è un grosso produttore di alimenti; la produzione principale comprende: frumento, pomodori, zucchine, broccoli, peperoni, patate, spinaci, melanzane, cavolfiori, finocchi, indivie, ceci, lenticchie, fagioli e formaggi (come il tradizionale formaggio caciocavallo).

Puglia is also the largest producer of olive oil in Italy.
La Puglia è anche il più grosso produttore di olio di oliva in Italia.

The sea offers abundant fish and seafood that are extensively used in the regional cuisine, especially oysters, and mussels.
Il mare offre abbondante pesce e frutti di mare che sono ampiamente usati nella cucina regionale, in particolare ostriche e cozze.

Goat and lamb are occasionally used.
Capra ed agnello vengono utilizzati saltuariamente.

The region is known for pasta made from durum wheat and traditional pasta dishes featuring orecchiette-type pasta, often served with tomato sauce, potatoes, mussels or broccoli.
La regione è conosciuta per la pasta di frumento duro e i piatti tradizionali di pasta tipo orecchiette, spesso servite con salsa di pomodoro, patate, cozze o broccoli.

Regional desserts include zeppola, doughnuts usually topped with powdered sugar and filled with custard, jelly, cannoli-style pastry cream or a butter-and-honey mixture.
I dessert regionali includono zeppola, ciambelle normalmente spolverate di zucchero a velo e riempite con crema pasticcera, gelatina, crema del tipo usato per riempire i cannoli o un composto di burro e miele.

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